1 november 2011

Foodblogevent november 2011

Gisteren kwam het stokje van het foodblogevent tot mij. Jessica heeft er alle vertrouwen in dat jullie komende maand in mij een prima host hebben. En! Ik mocht het thema verzinnen. Dat had ik in september al: november slachtmaand. Past wel bij mij. Maar daarmee sloot ik de vega- en visatariƫrs uit. En ik ben van de inclusie, niet van de exclusie. Het event is er voor iedereen immers.

Ampele overwegingen brachten me uiteindelijk bij het thema voor de maand november:


"Toen Er Nog Geen Koelkast Was"

Tja, wat deed je toen? Met die bijna 100 kilo vlees die van je varken af kwam na de slacht? Met dat veld vol bonen? Met die emmers vol bessen? Met die aardappelen? Met die haringen?

Nadenken over hoe we eten kunnen bewaren voor de toekomst is slim. Maakt dat je een voorraadkast hebt. Minder afhankelijk bent van het moment. Tegenwoordig is dat de koelkast en de vriezer, maar er zijn tijden toen dat niet zo was. En plaatsen waar dat (nog) niet is. En toch wist en weet men hoe dat voedsel te bewaren en hoe er na dat lange bewaren een smakelijk iets van te maken.

Daar ligt-ie, mijn uitdaging aan jullie.
Waarmee vullen jullie die voorraadkast? Wat voor technieken gebruik je daarbij? Wat voor apparaten? Wat voor kruiden, specerijen en andere hulpmiddelen? En, belangrijk, wat voor lekkers maak je ermee?

Kom op, haal je weckketel uit de schuur, poets je conservenblikken op, spoel je darmen uit en kaak je haringen. Laat ons zien, laat ons proeven! Zo komen we met elkaar de winter door!

Meer weten? Bezoek dan even m'n blog.